
Ce este krill-ul?
Krill face parte din familia crustaceelor foarte mici (grupul care include creveții și homari) care se găsesc în fiecare oceanul din întreaga lume. Krill este o parte importantă a rețelei trofice ale oceanului și este considerat a fi o specie cheie. Se hrănește cu fitoplancton (plante de apă microscopice) și el însuși devine hrană pentru multe specii mai mari, de la pești la foci și balene. Krill-ul este considerat a fi cea mai mare biomasă marină din lume.
Uleiul de krill este un acid gras esențial care este extras din această familie de crustacee. Conține aceiași acizi grași omega-3 și este ales de multe persoane ca o alternativă la uleiul de pește. Acizii grași incluși în krill sunt acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA). Acești acizi grași contribuie la sănătatea inimii, a minții și a întregului organism.
De ce avem nevoie de mai mulți acizi omega 3 și nu omega 6? Care este diferența?
Avem nevoie atât de omega 3, cât și de omega 6 pentru a menține homeostazia în organism și în toate sistemele sale. Este important echilibrul corect, ceea ce, din păcate, lipsește multora dintre noi. Dieta noastră modernă procesată este destul de bogată în omega 6 (din alimente procesate, cereale, uleiuri din semințe și animale hrănite cu cereale necorespunzătoare) și, la aceste niveluri, poate contribui la inflamația cronică în exces. Creșterea aportului de omega 3 poate ajuta organismul să se apropie de echilibrul său homeostatic.
Există multe surse de acizi grași omega 3, dar forma acestor grăsimi diferă. Acidul alfa-linolenic (ALA) este esențial, iar din punct de vedere tehnic îl putem transforma în acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA) în organism. ALA este mai bogt în uleiul de plante, cum ar fi uleiurile de in, soia și canola. Trebuie să facem multe conversii pentru a transforma ALA în EPA și DHA, iar pentru unii oameni, acest proces nu este foarte eficient. În schimb, oamenii pot alege pește, ulei de pește și ulei de krill, deoarece acestea sunt surse naturale de EPA și DHA, asigurându-vă că primiți mai multe dintre aceste grăsimi importante direct, fără a fi necesară o conversie. Deoarece peștii se află în vârful lanțului trofic, este mai probabil ca peștii să acumuleze poluanți și toxine oceanice decât krill-ul. Acesta este unul dintre motivele pentru care uleiul de krill poate fi ales în locul uleiului de pește.
Ce altceva este interesant despre krill?
Krill-ul este bioluminiscent – adică emite lumină, ca un licurici. Unele specii de krill care trăiesc mai aproape de poli pot trăi mai mult de șase ani. Ei înoată în roiuri mari de până la 60000 de krill pe metru cub. Krill a fost recoltat ca sursă de hrană pentru oameni și animale încă din anii 1800, pescuitul pe scară largă a început în anii 1960. Acum este un pescuit gestionat pentru a preveni pescuitul excesiv și declinul speciilor.
Ce beneficii ne aduce uleiul de krill?
Uleiul de krill este un acid gras omega-3 cu numeroase beneficii pentru sănătate. Studiile au arătat că ajută la reducerea CRP, colesterolului, a trigliceridelor și glicemiei. Este, de asemenea, un medicament antiinflamator natural care poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare și de ateroscleroză, pe lângă reducerea la minimum a durerii asociate atât cu artroza reumatoidă, cât și cu osteoartrita. Un studiu din 2016 a arătat că uleiul de krill ar putea opri creșterea celulelor canceroase din colon.
Fiind materii prime pentru construirea membranelor celulare este deosebit de important pentru retină, creier și spermatozoizi.
Prin producerea de eicosanoide – molecule de semnalizare care direcționează traficul în lumea inflamației, a funcției cardiovasculare și pulmonare și a sistemelor imunitar și endocrin, ajută la scăderea trigliceridelor din sânge și reduce riscul blocajelor legate de bolile de inimă.
- Furnizarea unei biogate surse de energie
Uleiul de krill conține și fosfolipide. Fosfolipidele, precum fosfatidilcolina, sunt o componentă importantă a tuturor membranelor noastre celulare și sunt deosebit de importante în celulele creierului și în comunicarea celulară. Când sunt atașate la acizii grași omega 3, cum ar fi uleiul de krill, fosfolipidele sunt responsabile pentru transportul acizilor grași în celule și cresc semnificativ potența și biodisponibilitatea atât a EPA, cât și a DHA.
- Reduce CRP (proteina C reactivă)
CRP este o proteină inflamatorie care crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Inflamația în exces în organism este asociată cu multe alte boli. Un studiu din 2007 a demonstrat că consumul de ulei de krill a redus nivelul CRP, sau inflamația, cu aproape 20 la sută. Mai mult, un studiu din 2016 a confirmat beneficiile de scădere a CRP ale uleiului de krill la o doză de până la 500 mg de două ori pe zi.
- Reduce colesterolul
În timp ce colesterolul a devenit un nume cunoscut și a primit o reputație proastă, adevărul este că colesterolul are o funcție foarte importantă, care este crucială pentru sănătatea umană. Colesterolul este o substanță cu multe funcții importante în organism. Doar 20% din colesterolul din corpul tău provine din alimentele pe care le consumi, celelalte 80% sunt produse de ficat.
Colesterolul este necesar pentru a produce: vitamina D; testosteronul, principalul hormon masculin; estrogenul, principalul hormon feminin; învelișul nervos (teaca de mielină), învelișul protector care protejează nervii; bila, o substanță verde produsă de ficat care ne ajută să absorbim acizii grași și anumite vitamine.
Cu toate acestea, deoarece nivelurile crescute de colesterol total și colesterolul LDL (rău) par a fi un factor de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral, medicii prescriu frecvent medicamente care scad colesterolul, cum ar fi medicamentele pe bază de statine (atorvastatină, simvastatină etc.) . Frecvent, pacienții caută opțiuni alternative, cum ar fi uleiul de krill și drojdia de orez roșu.
Colesterolul LDL (rău) este considerat a fi un factor de risc principal pentru boli de inimă – LDL oxidat, în special, pare să fie problema.
Un studiu din 2004 a arătat că ulei de krill introdus în dieta zilnică a redus nivelul de colesterol total din sânge, în timp ce un alt studiu din 2013, folosind un model animal, a arătat, de asemenea, o reducere a nivelului de colesterol total.
- Scade trigliceridele
Trigliceridele sunt un tip de grăsime care circulă în sânge. Nivelurile ideale ar trebui să măsoare mai puțin de 150 mg/dl (sau mai puțin de 1,7 milimoli pe litru mmol/L). Nivelurile crescute reprezintă un risc pentru un atac de cord și un accident vascular cerebral. Un studiu din 2014 a arătat o reducere cu 10% a trigliceridelor ca răspuns la uleiul de krill. Un studiu din 2017 pe 662 de pacienți a arătat rezultate similare la cei care au consumat ulei de krill. Alte studii au susținut aceste constatări.
- Poate scădea nivelul zahărului din sânge
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 422 de milioane de oameni în întreaga lume suferă de diabet. Diabetul este un factor de risc principal pentru boli de rinichi, atacuri de cord și accident vascular cerebral. Dieta și stilul de viață sunt importante pentru a inversa și a controla diabetul. Un studiu din 2004 a arătat că uleiul de krill a redus glicemia (glucoza), în timp ce un studiu din 2015 a arătat că 1.000 mg pe zi ar putea ajuta la eficientizarea insulinei prin creșterea sensibilității la glucoză. Sunt în curs de desfășurare studii suplimentare.
- Crește bacteriile intestinale bune
Uleiul de krill oferă o sursă excelentă de hrană bacteriilor din intestin și ajută la promovarea bacteriilor intestinale bune. Este un prebiotic. Tulpinile bacteriene precum lactobacillus și bifidobateria sunt esențiale pentru sănătatea intestinală, iar uleiurile de krill ajută la creșterea bacteriilor bune, ținând în frâu bacteriile rele. O barieră intestinală sănătoasă ajută la prevenirea dezvoltării de intestin permeabil, o afecțiune care are numeroase consecințe asupra sănătății asociate cu aceasta.
- Fertilitate
Problemele de fertilitate sunt o preocupare pentru multe cupluri. Numărul scăzut de spermatozoizi și calitatea slabă a spermei sunt motive comune pentru care un cuplu nu poate concepe. Tratamentul pentru problemele legate de infertilitate de către specialiști poate costa zeci de mii de dolari. Un studiu din 2017 în andrologie a arătat că uleiul de krill ar putea îmbunătăți concentrația și motilitatea spermei. Aceasta poate fi o opțiune de primă linie ieftină pe care o puteți lua în considerare.
- Pierdere în greutate
Excesul de greutate este o problemă de sănătate la nivel mondial. Numai în Statele Unite, două din trei persoane – sau 215 milioane de persoane – sunt considerate supraponderale sau obeze. Obezitatea devine rapid o problemă și în China, Rusia și Europa. Acest lucru poate crește riscul unei multitudini de probleme medicale, inclusiv diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral. O dietă echilibrată și exerciții fizice regulate sunt esențiale pentru menținerea unei greutăți sănătoase. Un studiu din 2017 a arătat că uleiul de krill ar putea ajuta la pierderea în greutate la șoarecii obezi, prin modificarea microflorei intestinale și creșterea metabolismului.
- Îmbunătățește memoria
Boala Alzheimer este acum a treia cauză de deces în Statele Unite și cea mai comună formă de demență recunoscută de medici. Uleiul de krill ajută la menținerea acestor niveluri. Un studiu din 2017 a susținut beneficiile uleiului de krill pentru funcția cognitivă folosind modele animale. În plus, un studiu din 2013 a arătat că funcția cognitivă a fost îmbunătățită la vârstnicii care au consumat ulei de krill. Există și alte suplimente care pot ajuta la îmbunătățirea memoriei, mai ales atunci când sunt luate împreună.
- Ochi uscați
Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, canalele lacrimale din ochi devin mai puțin eficiente producând lichid (lacrimi) pentru a menține ochii umezi. Acest lucru poate duce la vedere încețoșată, înroșirea ochilor sau senzația de a fi ceva în ochi. Ochii uscați determină milioane de oameni să viziteze un oftalmolog în fiecare an. Un studiu din 2017 în oftalmologie a demonstrat că simptomele pacienților cu ochi uscați s-au îmbunătățit atunci când au suplimentat cu ulei de krill. Un alt studiu din 2017 a arătat rezultate similare și protecție a ochilor împotriva oxidării la subiecții cărora li s-a administrat ulei de krill în doză de 1.500 mg pe zi. Utilizarea uleiului de krill pe cale orală timp de aproximativ 3 luni ameliorează simptomele ochiului uscat, cum ar fi roșeața.
- Reduce inflamația în artrita reumatoidă
Artrita reumatoidă este rezultatul unei afecțiuni autoimune care determină sistemul imunitar să atace mucoasa articulațiilor. Acest lucru duce la distrugerea cartilajului și poate apărea la orice vârstă. Există o formă numită artrită reumatoidă juvenilă (JRA), care afectează copiii. Începe pe parcursul a câteva săptămâni sau luni, cu rigiditatea matinală care persistă de obicei mai mult de o oră și uneori toată ziua. Mulți pacienți vor avea probleme digestive asociate și, în general, se pot simți obosiți și rău.
Studiile arată că până la 60% dintre cei diagnosticați cu poliartrită reumatoidă au încercat medicina complementară sau alternativă în încercarea de a-și trata starea. Uleiul de krill este unul dintre aceste tratamente. Un studiu din 2010 a arătat că uleiul de krill ar putea reduce inflamația observată în artrita reumatoidă, în timp ce un alt studiu din 2010 a arătat că uleiul de krill poate fi util în prevenirea apariției artritei reumatoide.
- Osteoartrita
Osteoartrita rezultă de obicei din „uzura” generală a articulațiilor și din distrugerea cartilajului, care acționează ca o pernă care acoperă osul. Semnele timpurii ale osteoartritei pot începe când o persoană are în jur de 40 de ani și pot progresa odată cu vârsta. Este prezent la aproape toți cei cu vârsta de 60 de ani și peste.
Simptomele artritei: dureri articulare, umflarea articulațiilor, rigiditatea articulațiilor, deformarea articulației, pierderea funcției articulare.
Un studiu din 2007 a arătat că 300 mg de ulei de krill „inhibă în mod semnificativ inflamația și reduce simptomele artritice într-o perioadă scurtă de tratament de 7 și 14 zile”. Un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, din 2016, asupra pacienților cu dureri ușoare de genunchi a demonstrat că uleiul de krill ar putea reduce durerea la doze zilnice de 2.000 mg pe zi.
Există efecte secundare?
Mulți medici avertizează pacienții care sunt sub medicație anticoagulantă precum warfarina să nu ia ulei de krill din cauza riscului crescut de sângerare. Cu toate acestea, aceste temeri par a fi nefondate. Un studiu din 2016 a arătat că uleiul de krill nu crește riscul de sângerare atunci când este luat împreună cu anticoagulante.
Femeile însărcinate trebuie să se consulte cu medicul lor înainte de a lua orice suplimente.
Când este administrat pe cale orală uleiul de krill este posibil sigur atunci când este utilizat timp de până la 6 luni. Efectele secundare pot include tulburări de stomac, scăderea poftei de mâncare, arsuri la stomac, burpsuri de pește, balonare, diaree și greață.
Alergia la fructele de mare: Unii oameni care sunt alergici la fructele de mare pot fi, de asemenea, alergici la suplimentele cu ulei de krill. Evitați să utilizați ulei de krill sau folosiți-l cu precauție dacă aveți o alergie la fructe de mare.
Cum și de unde aprovizionăm krill-ul?
Doza obișnuită de ulei de krill este de 500 mg până la 2.000 mg pe zi. Unii producători combină uleiul de krill cu astaxantina, care oferă beneficii suplimentare antiinflamatorii și antioxidante. Krillul antarctic este, de asemenea, bogat în antioxidantul natural astaxantina. Culoarea roșu intens a fiecărei capsule se datorează acestui conținut de astaxantină. Recunoscută pentru suprimarea radicalilor liberi care promovează sănătatea, astaxantina ajută la menținerea uleiului proaspăt și protejează acizii grași omega-3 de oxidare și râncezire. Aceasta înseamnă că nu sunt necesari aditivi pentru a menține stabilitatea pe termen lung a uleiului. Krill Oil provine din mediul curat, cu toxicitate scăzută din Oceanul Antarctic, într-o manieră durabilă. Doar metodele durabile de pescuit sunt implicate în fabricarea uleiului de krill. Krill-ul antarctic provine dintr-un lanț de aprovizionare 100% trasabil și este singura marcă certificată de Marine Stewardship Council (MSC). Krill-ul folosit pentru suplimentul Krill Oil este, de asemenea, certificat Eco-Harvesting și folosește numai mijloace de recoltare ecologice. Aceste metode de recoltare sunt aprobate de World Wildlife Fund și de oamenii de știință marini.