Cremoase, delicioase, sanatoase si in acelasi timp versatile, nucile de caju sunt pline de antioxidanti si minerale benefice organismului nostru. Chiar daca o perioada lunga de timp lumea s-a ferit de ele din cauza continutului lor de grasimi, afla ca dintre toate nucile, ele sunt cu cel mai scazut nivel de grasimi; iar acele grasimi care se gasesc in compozitia lor sunt nesaturate si ajuta la reglarea si normalizare colesterolului ajutand astfel inima cat si preventia anumitor boli cardiovasculare.
Despre gustul lor divin am putea povesti pana maine cat si despre functionalitatea lor in bucatarie, ele fiind ideale de folosit in inlocuirea lactatelor (lapte, branza) cat si in inlocuirea fainii pentru dulciuri coapte sau chiar raw. Pe scurt, sunt usor de adaugat in alimentatia noastra de zi cu zi tocmai pentru ca au un gust deosebit si o textura ideala ce merge cu mai orice tip de mancare.
Si chiar daca au un continut scazut de fibre (cel mai scazut dintre toate nucile), ele sunt pline de vitamine (vitamina E, K si B6), minerale (cupru, fosfor, zinc, magneziu, fier si seleniu) si antioxidanti.
Si daca tot v-am povestit despre ce contin nucile de caju, mai jos, va lasam o lista cu cele mai importante beneficii ale acestor nuci asupra sanatatii organismului nostru.
Ajuta la normalizarea si mentinerea greutatii
Stim cu totii ca nucile au in general un continut ridicat de grasimi – nucile de caju au in jur de 46% continut de grasime – dar sunt si foarte pline de nutrienti si contin o paleta larga si importanta de minerale si acizi grasi care ajuta in lupta cu kilogramele in plus. Principalul atu al nucilor de caju este ca dau imediat senzatia de satietate si de stomac plin pentru o perioada mai indelungata, ceea ce duce la reducerea poftei de mancare cat si a poftei de a rontai ceva (de obicei nesanatos). Grasimile, in general, fac ca hrana sa fie mai indestulatoare cat si faciliteaza absorbtia de nutrienti si de vitamine precum vitamina A si D. Nucile de caju sunt, de asemenea, si o sursa importanta de proteine vegetale (undeva in jur de 25% sunt compuse din aminoacizi), cat si amino acidul L-arginina care stimuleaza sistemul circular si vascular. Un flux sanguin sanatos ajuta la eliminarea toxinelor din sistemul digestiv cat si stimuleaza metabolismul dandu-i mai multa energie si imbunatatind digestia.
Intaresc sistemul cardiovascular
Studiile arata ca adaugarea nucilor in alimentatia noastra, precum caju-ul, diminueaza riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Asta inseamna ca este imbunatatita presiunea arteriala cat este si normalizat nivelul colesterolului “rau”. In mod natural, nucile nu contin colesterol si au in compozitia lor o cantitate semnificativa de grasimi sanatoase pentru inima, fibre si proteine. Vitamina E, B6 si acidul folic care se regasesc de asemenea in compozitia nucilor de caju ajuta la prevenirea bolilor de inima.
Imbunatatesc sangele
Atunci cand fierul si cuprul din caju lucreaza impreuna, ajuta organismul sa formeze cat sa si utilizeze corect celulele rosii. Acest lucru duce automat la o buna functionare a vaselor de sange, a nervilor, a sistemului imunitar si nu in ultimul rand a sistemului osos.
Pastreaza sanatatea ochilor
Cu totii am auzit despre cat de minunati sunt morcovii atunci cand vine vorba de ochi, dar cati dintre voi stiu despre cat de mult ajuta nucile de caju atunci cand vine vorba de sanatatea ochilor si intarirea vazului? Caju-ul contine cantitati semnificative de luteina si zeaxantina care actioneaza ca niste antioxidanti atunci cand sunt consumate cu regularitate. Acesti compusi protejeaza ochiul de daunele cauzate de lumina (care se pot transforma in orbire la varste inaintate) si ajuta la preventia aparitiei cataractei.
Stimuleaza activitatea cerebrala
Creierul nostru este construit intr-o proportie foarte mare din grasime si se bazeaza pe o aprovizionare constanta de acizi grasi sanatosi. Nucile sunt unele dintre cele mai bogate alimente in grasimi vegetale care sustin functiile cognitive, imbatranirea sanatoasa cat si starea de dispozitie.
Indiferent de modalitatea in care alegi sa te bucuri de aceste delicioase nuci, important este ca ele sa se afle pe lista ta de alimente consumate cu regularitate.
Iar ca sa-ti faci o idee despre cat de versatile sunt aceste nuci, mai jos iti lasam cateva sugestii despre cum pot fi consumate:
Unt de caju: o alternativa sanatoasa si delicioasa la untul din comert. Poti sa faci unt de caju foarte simplu. Lasa nucile la inmuiat apoi da-le prin blender pana ele se transforma intr-o pasta. Sarea ar trebui sa fie singurul ingredient pe care-l poti adauga dupa gust.
Faina de caju: se obtine foarte usor. Tot ce trebuie sa faci este sa lasi nucile la uscat apoi sa le dai prin rasnita sau prin blender. Poti sa combini faina de caju cu cea de cocos sau orice alta faina fara gluten si sa le folosesti impreuna pentru cele mai delicioase briose pe care le-ai facut vreodata.
Lapte de caju: daca te-ai decis sa inlocuiesti laptele cu ceva sanatos si delicios, atunci laptele de caju este pentru tine. Tot ce trebuie sa faci este sa lasi nucile de caju la inmuiat cateva ore sau peste noapte, apoi sa le dai prin blender (cu apa, desigur – in functie de cantitatea de caju folosita).
Recenzii
Nu există recenzii până acum.