Ciuperca Coama leului – beneficii și efecte secundare

ciuperca coama leului

Ciuperca Coama leului, cunoscută și sub denumirea de hou tou gu sau yamabushitake, este o ciupercă mare, albă, umplută, care seamănă cu coama unui leu pe măsură ce crește. Are utilizări atât culinare, cât și medicale în țările asiatice precum China, India, Japonia și Coreea, putând fi savurate crude, gătite, uscate sau înmuiate și având o aromă de fructe de mare. Extractul de Coama leului este  folosit în suplimente naturiste, deoarece conține substanțe bioactive care au efecte benefice asupra organismului, în special asupra creierului, inimii și intestinelor.

Beneficii pentru sănătate ale ciupercii Coama leului:

  • Ar putea proteja împotriva demenței. Capacitatea creierului de a crește și de a forma noi conexiuni scade de obicei odată cu vârsta, ceea ce poate explica de ce funcționarea mentală se înrăutățește la majoritatea vârstnicilor. Studiile au descoperit că ciuperca Coama leului conține doi compuși speciali care pot stimula creșterea celulelor creierului: hericenone și erinacine. În plus, studiile pe animale au descoperit că Coama leului poate ajuta la protejarea împotriva bolii Alzheimer, o boală degenerativă a creierului care provoacă pierderea progresivă a memoriei. De fapt, s-a demonstrat că extractele acestei ciuperci reduc simptomele pierderii memoriei la șoareci și previn deteriorarea neuronală cauzată de plăcile de beta-amiloid, care se acumulează în creier în timpul bolii Alzheimer și pare să stimuleze funcționarea mentală. Un studiu la adulți în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare a constatat că consumul a 3 grame de ciupercă pudră de Coama leului pe zi, timp de patru luni, a îmbunătățit semnificativ funcționarea mentală, dar aceste beneficii au dispărut la oprirea administrării acestui supliment. Capacitatea acestei ciuperci de a promova creșterea nervilor și de a proteja creierul de leziunile cauzate de Alzheimer poate demonstra unele dintre efectele sale benefice asupra sănătății creierului.
  • Ajută la ameliorarea simptomelor ușoare de depresie și anxietate. Până la o treime dintre oamenii care trăiesc în țările dezvoltate prezintă simptome de anxietate și depresie. Deși există multe cauze de anxietate și depresie, inflamația cronică ar putea fi un factor care contribuie major. Noile cercetări pe animale au descoperit că extractul din ciuperca Coama leului are efecte antiinflamatorii care pot reduce simptomele de anxietate și depresie la șoareci. Alte studii pe animale au descoperit că acest extract poate ajuta, de asemenea, la regenerarea celulelor creierului și la îmbunătățirea funcționării hipocampului, o regiune a creierului responsabilă de procesarea amintirilor și a răspunsurilor emoționale. Cercetătorii cred că funcționarea îmbunătățită a hipocampului poate explica reducerea comportamentelor anxioase și depresive la șoareci, având în vedere acțiunea acestor extracte naturiste din Coama leului. Un mic studiu pe femeile aflate la menopauză a constatat că consumul zilnic de prăjituri care conțin ciuperci Coama leului, timp de o lună, a ajutat la reducerea sentimentelor de iritare și anxietate auto-raportate. Deși aceste studii pe animale sunt promițătoare, există foarte puține cercetări la om.
  • Poate accelera recuperarea după leziuni ale sistemului nervos. Sistemul nervos este format din creier, măduva spinării și alți nervi care călătoresc prin tot corpul. Aceste componente lucrează împreună pentru a trimite și transmite semnale care controlează aproape fiecare funcție a organismului. Leziunile la nivelul creierului sau ale măduvei spinării pot fi devastatoare. Ele provoacă adesea paralizie sau pierderea funcțiilor mentale și pot dura mult timp pentru a se vindeca. Cu toate acestea, cercetările au descoperit că extractul din ciuperca Coama leului poate ajuta la accelerarea recuperării după aceste tipuri de leziuni prin stimularea creșterii și reparării celulelor nervoase. S-a demonstrat că extractul din ciuperca de Coama leului reduce timpul de recuperare cu 23-41% atunci când este administrat șobolanilor cu leziuni ale sistemului nervos. Extractul de coamă de leu poate ajuta, de asemenea, la reducerea severității leziunilor cerebrale după un accident vascular cerebral. Într-un studiu amplu, doze mari de extract din ciuperca Coama leului administrate șobolanilor imediat după un accident vascular cerebral au ajutat la scăderea inflamației și la reducerea dimensiunii leziunilor cerebrale legate de accident vascular cerebral cu 44%.
  • Protejează împotriva ulcerelor digestivE. Ulcerele sunt capabile să se formeze oriunde de-a lungul tractului digestiv, inclusiv afectând stomacul, intestinul subțire și intestinul gros. Ulcerele de stomac sunt adesea cauzate de doi factori majori: creșterea excesivă a unei bacterii numite Helicobacter pylori și deteriorarea stratului mucos al stomacului, care se datorează adesea utilizării pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Extractul din ciuperca Coama leului poate proteja împotriva dezvoltării ulcerelor gastrice prin inhibarea creșterii H. pylori și protejând mucoasa stomacului de deteriorare. În plus, un studiu pe animale a constatat că această ciupercă a fost mai eficientă în prevenirea ulcerelor gastrice induse de alcool decât medicamentele tradiționale de scădere a acidității – și nu a avut efecte secundare negative. Coama leului poate reduce, de asemenea, inflamația și poate preveni deteriorarea țesuturilor în alte zone ale intestinelor, putând ajuta la tratarea bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn. Un studiu la persoanele cu colită ulceroasă a constatat că administrarea unui supliment de ciuperci care conține 14% extract de Coama leului a redus semnificativ simptomele și a îmbunătățit calitatea vieții după o administrare de numai trei săptămâni.
  • Reduce riscul de boli cardiace. Factorii majori de risc pentru boli de inima includ obezitatea, trigliceridele mari, cantități mari de colesterol oxidat și tendința crescută de a forma cheaguri de sânge. Cercetările arată că extractul din Coama leului poate influența unii dintre acești factori și poate reduce riscul de boli de inimă. Studiile efectuate la șobolani și șoareci au descoperit că extractul îmbunătățește metabolismul grăsimilor și scade nivelul de trigliceride. Un studiu pe șobolani hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și care au primit doze zilnice de extract din ciuperca Coama leului a observat niveluri mai scăzute de trigliceride cu 27% și creșterea în greutate cu 42% mai mică după 28 de zile. Deoarece obezitatea și trigliceridele mari sunt considerate factori de risc pentru boli de inimă, acesta este unul dintre modurile în care ciuperca Coama leului contribuie la sănătatea inimii. Studiile pe eprubetă au descoperit, de asemenea, că extractul poate ajuta la prevenirea oxidării colesterolului în fluxul sanguin. Moleculele de colesterol oxidat tind să se atașeze de pereții arterelor, determinând întărirea acestora și crescând riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Prin urmare, reducerea oxidării este benefică pentru sănătatea inimii. În plus, ciupercile Coama leului conțin un compus numit hericenona B, care poate scădea rata de coagulare a sângelui și poate reduce riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Ciupercile cu coama leului par să beneficieze inima și vasele de sânge în mai multe moduri, dar sunt necesare mai multe studii umane pentru a susține acest lucru.
  • Ajută la gestionarea simptomelor diabetului. Diabetul este o boală care apare atunci când organismul își pierde capacitatea de a controla nivelul glucozei din sânge. Ca rezultat, nivelurile sunt constant ridicate. Nivelurile cronice crescute ale zahărului din sânge provoacă în cele din urmă complicații precum boli de rinichi, leziuni ale nervilor la mâini și picioare și pierderea vederii. Ciuperca Coama leului poate fi benefică pentru gestionarea diabetului, prin îmbunătățirea controlului glicemiei și prin reducerea unora dintre aceste efecte secundare. Mai multe studii pe animale au arătat că Coama leului poate cauza niveluri semnificativ mai scăzute de zahăr în sânge atât la șoarecii normali, cât și la cei diabetici, chiar și la doze zilnice de până la 2,7 mg pe kilogram (6 mg pe kg) de greutate corporală. O modalitate prin care Coama leului scade glicemia este prin blocarea activității enzimei alfa-glucozidazei, care descompune carbohidrații din intestinul subțire. Când această enzimă este blocată, organismul nu poate digera și absorbi carbohidrații la fel de eficient, ceea ce duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Pe lângă scăderea glicemiei, extractul din Coama leului poate reduce durerile nervoase diabetice la mâini și picioare. La șoarecii cu leziuni ale nervilor diabetici, șase săptămâni de extract zilnic de ciupercă de leu au redus semnificativ durerea, au scăzut nivelul zahărului din sânge și chiar au crescut nivelurile de antioxidanți. Ciuperca Coama leului prezintă potențial ca supliment terapeutic pentru diabet.
  • Reduce inflamația și stresul oxidativ. Se crede că inflamația cronică și stresul oxidativ sunt la baza multor boli moderne, inclusiv boli de inimă, cancer și tulburări autoimune. Cercetările arată că ciupercile Coama leului conțin compuși antiinflamatori și antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea impactului acestor boli. Un studiu care examinează abilitățile antioxidante ale a 14 specii diferite de ciuperci a constatat că Coama leului are a patra cea mai mare activitate antioxidantă și a recomandat să fie considerată o sursă alimentară bună de antioxidanți. Mai multe studii pe animale au descoperit că extractul din Coama leului a redus markerii de inflamație și stresul oxidativ la rozătoare și poate fi deosebit de util în gestionarea bolilor inflamatorii intestinale, leziunilor hepatice și accidentului vascular cerebral. Ciupercile Coama leului pot ajuta, de asemenea, la reducerea unora dintre riscurile pentru sănătate asociate cu obezitatea, deoarece s-a demonstrat că reduc cantitatea de inflamație eliberată de țesutul adipos.
  • Întărește sistemul imunitar. Un sistem imunitar puternic protejează organismul de bacterii, viruși și alți agenți patogeni care cauzează boli. Pe de altă parte, un sistem imunitar slab expune organismul la un risc mai mare de a dezvolta boli infecțioase. Cercetările pe animale arată că ciuperca Coamă leului poate crește imunitatea prin creșterea activității sistemului imunitar intestinal, care protejează organismul de agenții patogeni care intră în intestin prin gură sau nas. Aceste efecte se pot datora parțial modificărilor benefice ale bacteriilor intestinale care stimulează sistemul imunitar. Un studiu a constatat chiar că suplimentarea zilnică cu extract din Coama leului aproape a dublat de patru ori durata de viață a șoarecilor cărora li s-a injectat o doză letală de bacterii salmonella.

Siguranță și efecte secundare:

Niciun studiu uman nu a examinat efectele secundare ale ciupercii de coamă de leu sau ale extractului acesteia, dar acestea par a fi foarte sigure. Nu s-au observat efecte adverse la șobolani, chiar și la doze de până la 2,3 grame pe kilogram (5 grame pe kg) de greutate corporală pe zi, timp de o lună sau mai puțin. Cu toate acestea, oricine este alergic sau sensibil la ciuperci ar trebui să evite Coama leului. Studiile pe animale sugerează că ciuperca Coama leului și extractele sale sunt foarte sigure, chiar și în doze mari. Cu toate acestea, au fost raportate reacții alergice la oameni, așa că oricine are o alergie cunoscută la ciuperci ar trebui să o evite.

Concluzii:

S-a demonstrat că suplimentele naturiste care conțin pulbere din ciuperca Coama leului și extractul său au o varietate de beneficii pentru sănătate. Cercetările au descoperit că Coama leului poate proteja împotriva demenței, poate reduce simptomele ușoare de anxietate și depresie și poate ajuta la repararea leziunilor nervoase. De asemenea, are abilități puternice antiinflamatorii, antioxidante și de stimulare a sistemului imunitar și s-a demonstrat că scade riscul de boli de inimă, cancer, ulcere și diabet.

Referințe: https://www.healthline.com/nutrition/lions-mane-mushroom#TOC_TITLE_HDR_12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *