Goldenseal Coptis – un antibiotic natural

goldenseal

Coptis chinensis este o plantă tradițională chineză, similară în multe privințe cu Hydrastis canadensis, dar conține un spectru mai mare și o doză mai mare de alcaloizi precum berberina, hidrastinina, coptisina și palmatina, având, prin urmare, un efect terapeutic îmbunătățit.

Coptis chinensis este foarte cercetat și foarte apreciat, având o lungă istorie medicală tradițională în China pe care o adăugăm la opțiunile noastre de tratament în multe afecțiuni, cu precădere infecțioase și metabolice.

Goldenseal Coptis are efecte antipatogene – antivirale, antibacteriene, antifungice și antiparazitare, ajută la îmbunătățirea digestiei și a funcției splinei și, de asemenea, poate reduce inflamația și poate îmbunătăți răspunsul imunitar.

Coptis chinensis conține niveluri mult mai mari de berberină și este cunoscut și sub denumirea de Huang lian în mandarină, fiind unul dintre multele ierburi chinezești care se remarcă prin proprietățile medicinale consacrate. Numele huang lian se traduce literalmente prin „fir galben”, din cauza culorii aurii aprins, datorita conținutului de berberină a rizomilor săi.

Există mai multe nume comune pentru această plantă perenă fără tulpină, care este originară din China. Fire de aur chinezesc, ch’uan-lien, rizomul coptis, fir de aur și huang lian sunt toate folosite pentru a descrie rizomii uscați. Culoarea galbenă a rizomului se datorează în mare parte conținutului ridicat de alcaloizi și a fost folosit ca și colorant, precum și ca remediu tradițional chinezesc din plante. Majoritatea informațiilor istorice despre utilizarea acestei plante ne vin din utilizări tradiționale din plante chineze, japoneze și coreene.

Există o serie de specii de Coptis în uzul medical, dar cea mai frecvent utilizată și cercetată este Coptis chinensis, o plantă originară din regiunile muntoase din China și cultivată în scopuri medicale de sute de ani. Fiind una dintre cele cincizeci de plante medicinale fundamentale ale medicinei tradiționale chineze, rizomii de Coptis au fost folosiți pentru a trata tulburările digestive, respiratorii și infecțioase timp de mai mult de 2.000 de ani. Proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale acestei plante se datorează constituenților principali –  alcaloizi de izochinolină, cum ar fi berberina (3-8%), palmatină, jatrorizină, coptizină și columbamină; lignani, fenilpropanoizi, flavonoide, acizi fenolici și steroli.

Indicații terapeutice:

 1. Afecțiuni ale intestinului iritabil și inflamator
  Goldenseal Coptis este folosit în mod tradițional pentru a reduce simptomele cauzate de sindromul de colon iritabil care implică dureri abdominale și diaree. Berberina poate reduce inflamația în intestine, contracția musculară și motilitatea intestinală, având astfel beneficii potențiale în boala inflamatorie intestinală și asupra intestinului.
 2. Gastroenterita și activitatea antimicrobiană
  Goldenseal Coptis a fost utilizat pe scară largă în medicina chineză în tratarea gastroenteritei și a dizenteriei. Studiile moderne se concentrează pe berberină, determinând că este sigură și eficientă în tratarea infecțiilor gastrointestinale frecvente, inclusiv Escherichia coli (cauza comună a „diareei călătorilor”), Salmonella typhimurium (intoxicații alimentare) și Shigella dysenteriae. Eficacitatea berberinei se poate datora activității antimicrobiene prin inhibarea atașării bacteriilor patogene pe membranele mucoase și suprafețele epiteliale și prin capacitatea de a bloca acțiunile toxinelor produse de bacteriile patogene.
 3. Infectii uro-genitale
  Goldenseal Coptis și extractele de berberină pot oferi un tratament promițător în cazul infecțiilor cu speciile Mycoplasma , dar și în cazul uretritelor și cervicitelor datorate infecției cu Chlamydia, acționând ca un antibiotic natural.
 4. Infecțiile cu paraziți
  Goldenseal coptis acționează eficient și ca antiparazitar, dovedindu-se a lupta împotriva Blastocystis într-un număr de studii in vitro și împotriva Entamoeba histolytica, Giardia lamblia și Trichomonas vaginalis.
 5. Sistemul endocrin
  S-au întreprins multe cercetări asupra influenței pe care o are berberina asupra diabetului si metabolsmului în ultimii ani, remarcându-se inclusiv capacitatea de reglare a nivelurilor de glucoză și colesterol și, de asemenea, efectele antiobezitate, precum scăderea în greutate, scăderea lipidelor, reducerea sintezei lipidelor și inhibarea adipogenezei, reglând în același timp microflora intestinală, promovând reducerea greutății pe termen lung.
  S-au demonstrat prin mai multe studii ca Goldenseal Coptis are efecte benefice și pentru sânge, în controlul glicemiei la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, protejând împotriva bolilor renale diabetice.
 6. Sindromul ovarelor polichistice
  Berberina s-a arătat promițătoare datorită capacității sale de a regla insulina și glucoza, de a inhiba producția excesivă de testosteron, de a regla microbiota intestinală și de a reduce acneea la femeiloe cu sindrom polichistic..
  Într-un studiu clinic, cercetătorii au comparat berberina cu metformin pentru femeile cu sindromul ovarelor polichistice. După trei luni, amândouă grupurile, unul în care s-a administrat berberină și celălalt, metformin, au prezentat îmbunătățiri în reglarea insulinei, în reducerea greutății corporale și în nivelurile de testosteron.
  Într-un alt studiu clinic, atât berberină, cât și metformin au crescut rata sarciniilor și a redus incidența sindromului de hiperstimulare ovariană pentru femeile cu sindromul ovarelor polichistce în curs de tratament de fertilitate.
 7. Antiviral
  În paralel cu utilizările tradiționale, studiile preclinice au demonstrat că Goldenseal Coptis conține alcaloizi eficienți împotriva virușilor, inclusiv a herpesului, citomegalovirusul simplex și uman.
 8. Antioxidant cu aplicații de protecție asupra pielii
  Goldenseal Coptis, precum și alcaloizii săi majori, protejează împotriva daunelor oxidative, așa cum s-a demonstrat în multiple investigații farmacologice, prin creșterea enzimelor antioxidante, cum ar fi SOD și glutation. Studiile au demonstrat efecte locale și interne, sugerând un efect protector împotriva radiaților UV, precum și susținerea funcției hepatice și a eritrocitelor.
 9. Acnee
  Goldenseal Coptis este benefic și în suprimarea inflamației ca urmare a infecției cu Propionibacterium acneea, acest lucru fiind, de asemenea, raportat recent de către cercetători.
 10. Cancer
  Multe studii au evaluat potențialul anticancerigen al berberinei. Pe scurt, Goldenseal Coptis are efecte inhibitoare asupra cancerului colorectal, pulmonar, ovarian, de col uterin, de prostată și de ficat.

Concluzii:

Berberina este considerată componenta reprezentativă și eficientă a Coptis chinensis, dar multe alte componente chimice izolate din Coptis chinensis au și efecte terapeutice pentru tratamentul sindromului de colon iritabil și a altor afecțiuni. Suplimentarea cu Goldenseal Coptis poate fi adăugată cu încredere în programul zilnic, pentru un organism puternic și protejat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *