Rhodiola rosea – 11 beneficii pentru o longevitate dinamică

Rhodiola rosea - 11 beneficii pentru o longevitate dinamică

Rhodiola rosea este o plantă originară din regiunile de mare altitudine din Asia, Europa și emisfera nordică, fiind folosită cu precădere în țările scandinave și în Siberia. Datorită cererii în creștere de pe piață din ultimii ani pentru produsele pe bază de Rhodiola rosea, aceasta a fost considerată ca fiind o specie de plante pe cale de dispariție în multe țări. Rădăcinile sale sunt considerate adaptogene, ceea ce înseamnă că ajută corpul să se adapteze la stres atunci când sunt consumate. Rhodiola rosea  este cunoscută și ca ’’Rădăcina arctică’’ sau ’’Rădăcina de aur’’ și conține peste 140 de ingrediente active, cele mai puternice fiind rosavina și salidrozida.

Extractul din rădăcină de Rhodiola rosea  a fost denumit SHR-5 și acesta a fost comercializat din anul 1985, efectuându-se de atunci numeroase studii clinice care au arătat că în urma utilizării acestui supliment s-a îmbunătățit performanța mentală și atenția, prevenind astfel și epuizarea fizică, emoțională și mentală la pacienții cu sindrom de oboseală. Plantaeste folosită în special ca supliment alimentar de către toate categoriile de oameni,  inclusiv de către sportivii de performanță, pentru a îmbunătăți rezistența naturală a organismului la stresul fizic și comportamental, dar și pentru combaterea oboselii și a depresiei. Cercetările științifice recente au arătat că pe lângă activitatea sa de protecție împotriva stresului, extractul din Rhodiola rosea generează, de asemenea, și efecte antiîmbătrânire, antiinflamatoare, imunostimulatoare, reparatoare ale ADN-ului și anticancer. Mecanismele moleculare ale acestui extract sunt strâns legate de unul dintre compușii săi bioactivi, salidrozida (rhodiolozida) care acționează asupra cancerului prin inhibarea multiplicării celulelor canceroase, producând totodată procesul de autofagie a acestora, astfel, restabilind funcțiile fiziologice normale ale organismului. Prin reglarea funcțiilor fiziologice, recuperarea și tonifierea organismului se realizează rapid.  

Beneficii și studii:

1.Proprietățile antistres ale Rhodiola rosea

Extractul de Rhodiola rosea acționează ca un adaptogen care oferă rezistență la stresul fizic, chimic și biologic, fiind implicat în echilibrarea proceselor hipotalamo-hipofizo-suprarenale. S-a demonstrat științific că salidrozida ca și compus predominant în extractele de Rhodiola rosea protejează împotriva stresului oxidativ, sugerându-se, de asemenea, și utilitatea acesteia în tratarea sau prevenirea bolilor neurodegenerative. Structurile chimice ale principalilor compuși bioactivi din extractele de Rhodiola rosea s-au dovedit a fi eficiente în eliminarea stresului cronic care poate cauza anxietate, depresie, problemele de somn și un sistem imunitar slab, precum și boli cardiovasculare și metabolice. De asemenea, s-a demonstrat că Rhodiola rosea reduce simptomele epuizării, care pot apărea în stresul cronic. Un studiu care  a implicat 118 persoane cu simptome de epuizare cauzată de stres, care au luat zilnic 400 mg de Rhodiola rosea timp de 12 săptămâni, a arătat o îmbunătățire importantă a recuperării si o reducere semnificativă a diferitelor simptome, cum ar fi stresul și depresia asociate în mod obișnuit cu epuizarea.

2. Poate ajuta în caz de oboseală

Stresul, anxietatea și somnul insuficient sunt doar câțiva factori care pot contribui la oboseală cronică, care poate provoca senzații de oboseală fizică și psihică. Într-un studiu, 100 de persoane cu simptome de oboseală cronică au primit 400 mg de Rhodiola rosea în fiecare zi, timp de 8 săptămâni. Astfel s-au înregistrat îmbunătățiri ale calității vieții, a stării de spirit și o mai mare putere de concentrare, precum și diminuarea simptomelor cauzate de stres și a oboselii.

3. Contribuie la reducerea simptomelor de depresie

Depresia este o boală comună, dar gravă, care afectează negativ modul în care te simți și acționezi. Se crede că apare atunci când substanțele chimice din creier numite neurotransmițători intră într-un dezechilibru. Profesioniștii din domeniul sănătății prescriu de obicei antidepresive pentru a ajuta la corectarea acestor dezechilibre chimice. S-a sugerat că Rhodiola rosea poate avea proprietăți antidepresive care ajută la echilibrarea neurotransmițătorilor din creier. Un studiu medical a vrut să compare efectele extractului de Rhodiola rosea cu sertralina, un medicament antidepresiv prescris în mod obișnuit, care este vândută sub numele de Zoloft. În cadrul studiului, 57 de persoane diagnosticate cu depresie au fost repartizate aleatoriu pentru a primi Rhodiola rosea, sertralină și o pilulă placebo timp de 12 săptămâni. S-a demonstrat că deși sertralina a avut un efect mai mare, Rhodiola rosea însă a produs mai puține efecte secundare și a fost mai bine tolerată, influențând pozitiv neurotransmițătorii care afectează starea de spirit și emoțiile.

4. Poate îmbunătăți funcția creierului

Exercițiile fizice, alimentația adecvată și un somn bun sunt modalități sigure de a vă menține sănătatea creierului. O revizuire a 36 de studii pe animale a concluzionat că Rhodiola rosea poate îmbunătăți funcția de învățare și memorie. Un alt studiu pe animale a constatat că doar o singură doză a îmbunătățit memoria și a avut un efect antidepresiv asupra șoarecilor. Astfel s-a sugerat că Rhodiola rosea ar putea deveni un instrument foarte benefic pentru îmbunătățirea cogniției și contracararea tulburărilor de dispoziție la oameni.

5. Rhodiola rosea și performanța atletică

S-a afirmat că Rhodiola rosea îmbunătățește performanța sportivă prin reducerea oboselii fizice și mentale și prin creșterea acțiunii antioxidante. Un studiu pe animale a constatat că Rhodiola rosea ar putea îmbunătăți puterea musculară și forța la șobolani. Un alt studiu a constatat că Rhodiola rosea a scurtat timpul de reacție și timpul total de răspuns la bărbații tineri, sănătoși și activi fizic. De asemenea, a crescut activitatea antioxidantă, dar nu a avut niciun efect asupra rezistenței generale. În alte studii, s-a demonstrat că Rhodiola rosea îmbunătățește performanța fizică datorită perceperii efortului ca fiind mult mai ușor de către participanți. Rhodiola rosea are potențialul de a crește performanța sportivă, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rezultatele.

6. Întărește imunitatea

Extractul de Rhodiola rosea posedă o acțiune imunostimulatoare atât in vitro pentru celulele mononucleare din circulația sanguină periferică umană,  cât și in vivo la animale, crescând producția de citokine (proteine produse de celule cu rol de mediator și reglator al imunității și al inflamației) la șobolani septici. Salidrozida a promovat și producția de imunoglobuline în cazul unei hipersensibilități de tip întârziat la vaccin la șobolanii în vârstă de 21 de luni.

7. Rhodiola rosea și inflamația

Extractul de Rhodiola rosea și-a demonstrat pentru prima dată activitatea antiinflamatoare în artrita indusă de formaldehidă și edemul labei indus de caragenan și nistatină la șobolani. Fiind un adaptogen botanic la nivel mondial, s-a confirmat că această plantă posedă efecte antiinflamatorii în cazul leziunilor premergătoare dezvoltării multor boli, inclusiv a celor cardiovasculare, neurodegenerative, diabet, sepsis și cancer.

8. Redă echilibrul hormonal și îmbunătățește fertilitatea

Rădăcina de Rhodiola rosea este un antioxidant puternic, care protejează organismul de acțiunea toxinelor ce pot contribui la un dezechilibru hormonal. De asemenea, ajută la prevenirea depresiei în timpul schimbărilor hormonale. Acțiunea sa de reglare a sistemului endocrin promovează echilibrul hormonal general, combate stresul și întărește imunitatea. Utilizarea extractului de Rhodiola rosea susține atât sistemul reproducător masculin, cât și cel feminin.

9. Poate ajuta la gestionarea diabetului

Diabetul este o afecțiune care apare atunci când corpul dezvoltă o capacitate redusă de a produce sau de a răspunde la hormonul insulină, ceea ce duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge. Cercetările pe animale sugerează că Rhodiola rosea poate ajuta la îmbunătățirea gestionării acestei boli și la protejarea împotriva nefropatiei diabetice (boala de rinichi) la șobolani. Aceste studii sugerează că suplimentarea dietei cu Rhodiola rosea poate fi o metodă valoroasă pentru managementul diabetului la om.

10. Poate avea proprietăți anticancerigene

Majoritatea cancerelor comune, cum ar fi cancerul de vezică, sau sân, colon, rinichi, plămâni și prostată apar în principal la persoanele înaintate în vârstă. Dovezile acumulate de cercetători au susținut că stresul cronic promovează progresia cancerului în multe cazuri experimentale. Găsirea unor abordări eficiente pentru a gestiona cancerul la populația îmbătrânită este foarte importantă pentru menținerea unei societăți dezvoltate. Prevenirea cancerului, întârzierea dezvoltării acestuia și regresul acestei boli necruțătoare în diferitele sale stadii prin utilizarea agenților naturali, sintetici sau biologici, poate reduce incidența cancerului, morbiditatea și mortalitatea provocată de acesta, putând astfel îmbunătăți calitatea vieții. De asemenea, aportul de lichide, fructe și legume în dietele de rutină a fost asociat cu un risc redus de a dezvolta cancer la toate categoriile de persoane. În plus, unele medicamente tradiționale – ierburi, plante, au fost folosite încă din timpuri străvechi dovedindu-se a fi benefice și sigure pentru sănătate. Prin urmare, substanțele derivate din alimente și plante medicinale devin compuși siguri și de încredere pentru prevenția și combaterea cancerului și au, de asemenea, avantajul unui cost redus, fapt care poate contribui la atingerea obiectivului de a asigura tuturor accesul la îngrijire, în comparație cu terapiile convenționale scumpe. Așadar, există mai multe studii științifice care demonstrează acțiunea anticanceroasă a extractului de Rhodiola rosea. În studiile de cultură celulară, Rhodiola rosea inhibă proliferarea celulară și induce apoptoza (autodistrugerea programată) celulară în diferite celule și linii celulare, inclusiv cele specifice cancerului de vezică urinară, de sân, colorectal, gastric, pulmonar și sarcom. Printre acestea, linia celulară de cancer de sân și linia celulară de cancer pulmonar par să fie mai sensibile la efectul citotoxic al salidrozidei. Cu toate acestea, datele privind activitatea antitumorală in vivo a extractului de Rhodiola rosea și a salidrozidei împotriva diferitelor tipuri de cancer sunt în prezent foarte limitate.

11. Efectul antiîmbătrânire al plantei Rhodiola rosea

Există date care indică o relație intrigantă între rezistența la stres și îmbătrânirea încetinită. Se crede că rezistența la stres este legată de semnele distinctive ale îmbătrânirii, precum comunicarea intra și intercelulară alterată, dereglarea asimilării nutrienților, senescența celulelor, și deteriorarea ADN.

Concluzii și perspective:

Pe baza acestor rezultate, proprietatea unică a extractului de Rhodiola rosea de a spori rezistența la stresul general merită atenție suplimentară atât în ceea ce privește prevenirea îmbătrânirii, cât și a cancerului.

Cancerul este cu precădere o boală legată de vârstă. De aceea intervențiile care încetinesc îmbătrânirea pot, de asemenea, întârzia și cancerul. În plus, odată cu înaintarea în vârstă, pacienții cu cancer au o creștere dramatică a numărului de comorbidități relevante clinic, ceea ce crește semnificativ rata de complicații și afectează direct alegerea tratamentelor și calitatea vieții pacienților. Având în vedere că agenții potențiali antiîmbătrânire trebuie să fie netoxici pentru o utilizare pe termen lung, Rhodiola rosea ar putea fi considerată o bună candidată pentru prevenția cancerului la vârstnici și menținerea sănătății.

În concluzie, extractul de Rhodiola rosea și salidrozida sunt agenți chimiopreventivi unici, care nu numai că au activitate anticancerigenă și antiinflamatoare, dar și întăresc sau stimulează funcțiile fiziologice normale, precum imunitatea, răspunsul la stres și repararea ADN-ului. Extractele de Rhodiola rosea și salidrozida ar putea conferi beneficii celulare și sistemice ale metabolismului similare cu efectul intervențiilor pozitive ale stilului de viață. De aceea îmbogățirea regimului zilnic de alimentație cu suplimentul Rhodiola rosea este vitală. Cantitățile specifice ale extractului din planta Rhodiola rosea sunt de 150 – 450 mg pe zi în capsule sau tablete. Rhodiola este o plantă relativ rară și este disponibilă în principal sub formă de extract de Rhodiola rosea. Mulți oameni preferă forma de pastile, deoarece permite o dozare precisă.

Referințe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6208354/

https://www.healthline.com/nutrition/rhodiola-rosea

https://natural-fertility-info.com/fertility-herbs-a-z.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31715370/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *