Uleiul de chimen negru – 11 beneficii extraordinare

uleiul de chimen negru

Ce este uleiul din semințe de chimen negru?

Uleiul din semințe de chimen negru este derivat din planta Nigella sativa și este, de asemenea, cunoscut sub numele de ulei negru sau ulei de coriandru negru. Această plantă produce semințe mici și negre care pot fi presate pentru a extrage uleiul foarte valoros pentru utilizări culinare și medicinale. Uleiul din semințe de chimen negru, Nigella sativa, sau negrilică după denumirea populară, este unul dintre cele mai vechi remedii pentru vindecare. Asirienii din Egiptul antic au folosit această sămânță nativă pentru a trata afecțiunile stomacului și, de asemenea, au tratat inflamațiile pielii, cum ar fi erupțiile cutanate, mușcături, răni, dar și ochii, nasul și gura. O sticluță cu ulei de chimen negru a fost găsită chiar lângă mormântul lui Tutankhamon, iar prima menționare scrisă despre această plantă este în Biblie, în Vechiul Testament, cartea lui Isaia 28:25, 27. Celebrul medic grec Dioscoride din secolul I, a folosit semințele de chimen negru pentru a trata durerile de cap, durerile de dinți, congestia nazală și viermii intestinali. Ibn Sina, alias Avicenna, un faimos vindecător persan din secolul I și autorul celebrei Cărți a vindecării, a recomandat chimenul cu semințe negre ca leac pentru dureri de cap, febră, dureri de dinți și răceli comune. De asemenea, a scris despre cum sămânța alimentează corpul cu energie și are calități preventive și reparatorii. El îl descrie ca fiind un agent calmant pentru problemele pielii, răni și iritații externe. Profetul Mahomed, de asemenea, a spus: „Prin sămânța neagră se vindecă orice boală, cu excepția morții”. În India, medicina Ayurveda, a folosit chimenul negru ca amplificator metabolic și pentru probleme gastrointestinale.

În urmă cu 40 de ani au început cercetările științifice asupra chimenului negru, iar de atunci, au existat peste 16000 de studii efectuate în universități care au verificat proprietățile vindecătoare ale acestei semințe. Având în jur de o sută de constituenți chimici diferiți, inclusiv surse abundente de acizi grași esențiali, semințele de chimen negru sunt pline de beneficii importante pentru sănătate. Compușii săi activi, nigellona cristalină și timochinona, s-au dovedit a avea cele mai multe beneficii. De asemenea, aceste mici semințe conțin și acid miristic, acid palmitic, acid stearic, acid palmitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid arahidonic, proteine ​​și vitaminele B1, B2, B3, calciu, acid folic, fier, cupru, zinc și fosfor. De asemenea, sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega-3.Un studiu recent arată chiar că acizii grași din uleiul de chimen negru sunt mai eficienți decât cei din uleiul de pește.

Principalele beneficii ale uleiului din semințe de chimen negru:

1. Alergie și astm bronșic

Multe studii au arătat că uleiul din semințe de chimen negru ameliorează simptomele cauzate de astm, alergii și alte probleme respiratorii. Multe studii au sugerat o reducere a crizelor de astm cu utilizarea regulată sau inhalarea uleiului din semințe de chimen negru. Folosind picături de nas – una dintre numeroasele forme ale acestui ulei – puteți reduce severitatea și frecvența atacurilor de astm, care pot salva viața. Timochinona din semințe de chimen negru este superioară medicamentului fluticazonă într-un studiu pe animale, iar într-un studiu testat pe subiecți umani, infuzia de chimen negru a arătat un efect antiastmatic puternic asupra căilor respiratorii. Un alt studiu  asupra pacienților afectați de arme chimice, a demonstrat că extractul din semințe de chimen negru au redus respirația șuierătoare, precum și nevoia de tratament medicamentos.

În caz de tuse persistentă sau tuse tabagică la fumători Uleiul de chimen negru se poate asocia cu Uleiul de Oregano.

2. Suport pentru sistemul imunitar

Semințele de chimen negru conțin antioxidanți, acizi și vitamine B care echilibrează sistemul imunitar, fiind superioare aproape oricărui alt remediu natural atunci când sunt utilizate pentru tulburările autoimune. Un studiu pe șobolani a constatat că semințele de chimen negru au crescut răspunsul imunitar. De asemenea, în timp ce ierburile precum echinaceea și socul pot fi periculoase pentru cei cu boli autoimune, s-a arătat că semințele de chimen negru par să echilibreze sistemul imunitar, crescând funcția imunitară, dar nu încurajează reacțiile imune împotriva țesutului sănătos al organismului. Un alt studiu de prezentare de caz evidențiază recuperarea completă și sero-reversia la un pacient adult cu HIV după tratamentul cu amestec de Nigella sativa pe o perioadă de șase luni.

3. Posibilă remisie a tumorilor

Multe studii au demonstrat remisia tumorii canceroase cu ajutorul uleiului din semințe de chimen negru. Într-un studiu, s-a arătat că folosirea uleiului de chimen negru poate reduce proliferarea celulelor canceroase în cancerul de sân. S-a demonstrat, de asemenea, că timochinona din sămânța neagră ajută la inducerea apoptozei (moartea celulelor maligne) în leucemie. Alte studii au arătat același efect în cazul tumorilor cerebrale, cancerului de col uterin, pancreatic și bucal. În cazurile de cancer de colon, studiile au descoperit că extractul din semințe de chimen negru se comportă favorabil utilizat împreună cu chimioagentul 5-fluoruracil în suprimarea creșterii cancerului, având un profil de siguranță mult mai ridicat. Cercetările ulterioare asupra șobolanilor au arătat că acest extract are efecte inhibitoare semnificative. Într-un studiu intitulat „Activitățile anticanceroase ale Nigella Sativa (Chimen negru)” de Md Asaduzzaman Khan și colab., se afirmă că semințele de chimen negru au compuși activi farmacologic, cum ar fi timochinona care are proprietăți antioxidante, anticancerigene și antimutagene.

Uleiul de chimen negru este, de asemenea, recomandat uneori ca protecție naturală împotriva unor pericole cauzate de radiații și utilizat împreună cu tratamentele convenționale.

4. Antiinflamator

Grăsimile mononesaturate și polinesaturate găsite în uleiul de semințe de chimen negru sunt direct legate de lubrifierea articulațiilor, calmarea durerii și reducerea inflamației în întregul corp. Potrivit cercetătorului Mkrtumyan, uleiul din chimen negru are proprietăți antiinflamatorii, inclusiv în caz de encefalomielita experimentală, colită, peritonită, edem și artrită, prin suprimarea mediatorilor inflamatori prostaglandine și leucotriene. Un studiu francez, precum și un alt studiu din Iran au arătat cum timochinona din semințele de chimen negru inhibă puternic funcțiile neutrofilelor induse de fMLF și prezintă proprietăți antiinflamatorii in vivo. Uleiul din semințe de chimen negru devine foarte popular datorită cercetărilor care arată că poate întări sistemul imunitar și poate regla citokinele inflamatorii în timpul tulburărilor respiratorii obstructive.

5. Antimicrobian

Mkrtumyan atestă că „semințele de chimen negru pot avea beneficii în combaterea microbilor nedoriți, inclusiv „bacterii, viruși, helminți și ciuperci”. Încă o dată, timochinona s-a dovedit a fi ingredientul activ care intră în război împotriva microbilor dăunători din corpul nostru. MRSA (infecția cu Stafilococ auriu) a fost chiar eradicată de uleiul din chimen negru, datorită acțiunii timochinonei din semințele de chimen negru. Un alt studiu realizat de cercetătorii de la Colegiul Medical Jawaharlal Nehru a arătat cât de puternic este uleiul din semințe de chimen negru împotriva unor infecții și a fost comparat cu mai multe antibiotice, cum ar fi amoxicilina, gatifloxacină și tetraciclină. Potrivit studiului, din 144 de tulpini testate, dintre care majoritatea au fost rezistente la o serie de antibiotice, 97 au fost inhibate de uleiul din semințe de chimen negru.

6. Ajutor digestiv

Chimenul negru are efect carminativ, ceea ce înseamnă că ajută la digestie și reduce gazele, balonarea și durerile de stomac. Paraziții intestinali au fost eliminați cu succes cu ajutorul uleiului din semințe de chimen negru, iar un studiu recent a demonstrat proprietățile gastroprotectoare ale chimenului negru, contribuind la o digestie mai eficientă și la reducerea constipației.

7. Îmbunătățește sănătatea părului, a pielii și a unghiilor

De mii de ani, uleiul din semințe de chimen negru a fost folosit pentru a stimula creșterea părului și pentru a îmbunătăți aspectul pielii uscate sau nesănătoase. Poate fi masat în scalp, amestecat cu șampoane sau pur și simplu consumat pentru a crește nivelul general de antioxidanți din organism. Aplicarea locală este mai bună pentru prevenirea mătreții și a altor infecții ale pielii, datorită proprietăților hidratante și, respectiv, antibacteriene ale uleiului. Hidratează și revigorează pielea oferind un scut, elimină infecțiile bacteriene, stimulează creșterea de noi celule sănătoase și chiar îmbunătățește aspectul ridurilor. Minimizează petele întunecate de pe față și decolorarea, poate fi un remediu pentru cicatrici, conferă părului mai multă strălucire și întărește unghiile. Calmează mâncărimile cauzate de eczeme și psoriazis. Cu toate acestea, descoperirile lui Mkrtumyan arată că unele dintre componentele esențiale ale uleiului pot provoca iritații atunci când sunt utilizate local. Aceleași beneficii pot fi obținute din ulei atunci când este administrat intern, fără iritații sau efecte secundare.

8. Beneficii cardiovasculare

Studiile au arătat că timochinona din semințele de chimen negru are un efect protector asupra inimii,  promovând un nivel sănătos de colesterol. Prezența majoră a acizilor grași, în special a acidului miristic, oleic, linoleic și palmitic, poate ajuta la echilibrarea nivelului de colesterol din organism și la îmbunătățirea circulației. Acest lucru poate reduce tensiunea arterială și poate reduce riscul de ateroscleroză și accident vascular cerebral.

9. Inhibă dezvoltarea infecției cu Candida albicans și a ciupercilor

Mai multe studii au arătat cum uleiul din semințe de chimen negru ajută la combaterea infecțiilor cu Candida albicans și fungice atât extern, pe piele, cât și intern, în sistemul digestiv.

10. Ajută la gestionarea diabetului

Semințele de chimen negru au o varietate de întrebuințări în medicina tradițională în Asia, Africa, precum și în Europa și au fost folosite pentru a aborda o gamă largă de afecțiuni, inclusiv diabetul și reducerea glicemiei. Diverse studii pe animale și pe oameni din ultimii ani au consolidat aceste cunoștințe străvechi. Un studiu publicat în Jurnalul Indian de Fiziologie și Farmacologie concluzionează că o doză de 2 mg din aceste semințe ar putea fi suplimentară agenților hipoglicemianți orali în cazurile de diabet de tip 2.

11. Previne obezitatea și ajută la pierderea în greutate

Adăugând grăsimi sănătoase în dieta cotidiană, cum ar fi acizii linoleic și oleic din uleiul din semințe de chimen negru, se poate stimula metabolismul, ceea ce duce la reducerea depunerilor de grăsime. Acest lucru poate crește arderea pasivă a grăsimilor și crește nivelul de energie, ajutând organismul să fie mai activ.

Efectele secundare ale uleiului din semințe de chimen negru

Utilizarea uleiului din semințe de chimen negru poate avea unele efecte secundare, cum ar fi hipotensiune arterială, reacții alergice, complicații ale sarcinii și tulburări gastrointestinale. Administrarea corectă a acestui ulei și consultarea medicului înainte de utilizare ar trebui să prevină majoritatea acestor efecte secundare.

Sarcina: Unul dintre efectele uleiului din semințe de chimen negru este de a stimula contracția mușchilor netezi, inclusiv la nivelul uterului, ceea ce poate fi foarte periculos pentru gravide. Deoarece acest lucru poate stimula travaliul prematur sau poate crește riscul de avort spontan, femeilor însărcinate nu li se recomandă utilizarea acestui ulei.

Tensiunea arterială: Proprietățile de scădere a tensiunii arteriale ale uleiului de semințe de chimen negru pot fi benefice pentru sănătatea inimii, cu excepția cazului în care luați deja medicamente pentru hipertensiune arterială. Dacă aveți afecțiuni cardiace existente, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga acest ulei în regimul dumneavoastră de sănătate.

Reacții alergice: Alergiile la chimen sau coriandru nu sunt neobișnuite, așa că utilizarea acestui ulei pentru persoanele alergice la aceste plante sau cele cu piele foarte sensibilă trebuie utilizat cu prudență la început. Dacă prezentați mâncărimi ale pielii, roșeață sau umflare în zonele topice, precum și la nivelul buzelor, limbii, gingiilor, gâtului și feței întrerupeți imediat utilizarea și solicitați asistență medicală.

Tulburări de stomac: ca și în cazul multor uleiuri puternice, utilizarea internă poate irita stomacul și poate provoca greață, vărsături, balonare, crampe și alte probleme gastrointestinale. Deși nu este de obicei grav, dacă experimentați aceste efecte secundare, poate fi o alegere mai bună să căutați alte uleiuri bogate în nutrienți pentru tratamentele dumneavoastră naturale de sănătate.

Referințe:

https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/black-cumin-seed-oil.html

https://www.honeycolony.com/article/benefits-of-black-cumin-seed-oil/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *