Uleiul din ficat de Cod: 12 beneficii susținute de știință

uleiul din ficat de cod

Uleiul din ficat de Cod este un tip de supliment alimentar incredibil de nutritiv, conținând o combinație excelentă de acizi grași Omega-3, vitamina A și vitamina D. Cu atât mai mult, conținutul ridicat de vitamina D al uleiului din ficat de Cod este ceea ce îl deosebește de alte uleiuri de pește. Oamenii de știință estimează că peste un miliard de oameni din întreaga lume au carențe de vitamina D. Deficiența de vitamina D este direct legată de fracturile osoase la vârstnici și de dezvoltarea anormală a creierului la copii. De asemenea, poate duce la dezvoltarea sindromului metabolic, care implică hipertensiune arterială, glicemie ridicată și colesterol mărit, aceste afecțiuni precedând bolile coronariene, diabetul și cancerul.

La fel ca uleiul din pește obișnuit, uleiul din ficat de Cod este bogat în acizi grași Omega-3, care au multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației și scăderea tensiunii arteriale.

Populația umană care trăiește în nordul Europei s-a bazat de-a lungul timpului pe uleiul din ficat de Cod ca supliment de vitamina D în lunile de iarnă, când lumina soarelui este redusă, ca măsură preventivă împotriva deficienței de vitamina D. Obținerea suficientă a vitaminei D din alimente și suplimente precum uleiul din ficat de Cod este deosebit de importantă pentru persoanele care locuiesc departe de ecuator, deoarece pielea lor nu primește suficientă lumină solară pentru a sintetiza vitamina D timp de până la șase luni pe an.

Iată 12 beneficii susținute științific ale uleiului din ficat de Cod:

1.Întărește sistemul imunitar.

Uleiul din ficat de Cod este foarte hrănitor și asigură necesarul zilnic de vitamine liposolubile A și D.

Vitamina A face din uleiul din ficat de Cod un nutrient vital pentru funcționarea sistemului imunitar, ajutând la creșterea celulară și protejând organismul împotriva infecțiilor virale.

Vitamina D contribuie, de asemenea, la dezvoltarea normală și la menținerea oaselor și a dinților sănătoși. Este o vitamina esențială pentru mineralizarea osoasă și pentru prevenirea rahitismului și a osteoporozei.

O linguriță (5 ml) de ulei din ficat de Cod oferă:

Calorii: 40

Grăsimi: 4,5 grame

Acizi grași Omega-3: 890 mg

Grăsimi mononesaturate: 2,1 grame

Grăsimi saturate: 1 gram

Grăsimi polinesaturate: 1 gram

Vitamina A: 90% din RDI

Vitamina D: 113% din RDI

2. Poate reduce inflamația.

Inflamația este un proces natural care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Din păcate, în unele cazuri, inflamația poate continua pentru perioade lungi de timp, fiind cunoscută sub numele de inflamație cronică, care este dăunătoare și poate crește riscul de hipertensiune arterială și boli de inimă.

Acizii grași Omega 3 din uleiul din ficat de Cod pot reduce inflamația cronică prin suprimarea proteinelor care o promovează.

De asemenea, vitaminele A și D sunt antioxidanți puternici care pot reduce inflamația prin legarea și neutralizarea radicalilor liberi dăunători.

3. Poate îmbunătăți sănătatea oaselor.

Uleiul din ficat de Cod este folosit pentru a calma durerile articulare și pentru a trata rahitismul, o boală care provoacă oase fragile la copii. De asemenea, uleiul din ficat de Cod este una dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina D, care joacă un rol important în menținerea oaselor puternice și a dinților frumoși prin reglarea absorbției de calciu și fosfor. Aportul de calciu, atunci când este combinat cu suficientă vitamina D, o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate, poate reduce și riscul de a dezvolta osteoporoză la bătrânețe. Este incredibil de important să menții oasele sănătoase pe măsură ce îmbătrânești. Acest lucru se datorează faptului că după vârsta de 30 de ani se pierde din masa osoasă, ceea ce poate duce mai târziu la fracturi, în special la femeile după menopauză. Studiile arată că, atunci când este însoțită de o dietă bogată în calciu, administrarea unui supliment de vitamina D, cum ar fi uleiul din ficat de Cod, poate reduce pierderea osoasă în rândul adulților și poate întări oasele fragile la copii.

4. Ajută în managementul artritei reumatoide.

Acizii grași Omega-3 din uleiul din ficat de Cod pot ajuta la reducerea inflamației articulațiilor.

S-a demonstrat că efectele antiinflamatorii ale uleiului din ficat de Cod ajută persoanele cu poliartrită reumatoidă să facă față durerilor articulare. Artrita reumatoidă este o boală autoimună care se caracterizează prin afectarea articulațiilor. În prezent, nu există un remediu pentru artrita reumatoidă, dar studiile sugerează că uleiul de ficat de Cod poate reduce durerile articulare și poate ameliora simptomele poliartritei reumatoide, cum ar fi rigiditatea și umflarea articulațiilor.

Printr-un studiu care a durat 24 de săptămâni, cercetătorii au constatat că persoanele care au suplimentat dieta lor cu ulei din ficat de Cod, au raportat scoruri mai mici de durere. A existat, de asemenea, o scădere impresionantă a dozelor de analgezice necesare pentru a gestiona durerea.

În alt studiu, 43 de persoane au luat zilnic timp de trei luni o capsulă de 1 gram de ulei din ficat de Cod. Ei au descoperit că uleiul din ficat de Cod reduce simptomele poliartritei reumatoide, cum ar fi rigiditatea matinală, durerea și umflarea.

5. Poate ajuta în prevenirea și tratamentul glaucomului.

Uleiul din ficat de cod ajută la menținerea vederii și a vederii nocturne, și poate sprijini sănătatea ochilor. Glaucomul este o cauză principală a orbirii. Pierderea vederii este o problemă uriașă de sănătate, care afectează peste 285 de milioane de oameni din întreaga lume. Există multe motive pentru care oamenii își pierd vederea, dar două dintre cauzele principale sunt glaucomul și degenerescența maculară legată de vârstă (AMD). Ambele boli pot rezulta dintr-o inflamația cronică. Cu toate acestea, s-a demonstrat că acizii grași Omega-3 și vitamina A din uleiul din ficat de Cod protejează împotriva bolilor oculare cauzate de inflamație. În plus, dietele bogate în vitamina A pot reduce riscul de glaucom și AMD, în comparație cu dietele cu conținut scăzut de vitamina A. Vitamina A găsită în uleiul din ficat de Cod previne deteriorarea celulară datorată oxidării care contribuie la apariția glaucomului. Vitamina A previne, de asemenea, deteriorarea structurii ochiului. Acizii grași Omega-3 precum DHA și EPA scad presiunea și cresc circulația sângelui în ochi, ceea ce ajută la oprirea progresiei glaucomului.

Deși vitamina A este excelentă pentru sănătatea ochilor, nu este recomandat să luați doze mari, deoarece poate provoca toxicitate.

6. Poate reduce riscul de boli cardiace, îmbunătățind sănătatea cardiovasculară.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial, afectând peste 17,5 milioane de oameni anual. Studiile au arătat că oamenii care mănâncă în mod regulat pește au un risc mult mai mic de a dezvolta boli de inimă. Acest efect poate fi atribuit conținutului său de acizi grași Omega-3, prin reducerea trigliceridelor, scăderea tensiunii arteriale, în special la persoanele cu hipertensiune arterială și colesterol ridicat, creșterea colesterolului HDL bun, care este legat de un risc mai scăzut de boli de inimă, și prevenirea formării plăcilor ateromatoase care pot duce la îngustarea arterelor,  la un atac de cord sau chiar la un accident vascular cerebral.

7. Poate reduce simptomele de anxietate, depresie și demență.

Anxietatea și depresia sunt boli comune care afectează împreună peste 615 milioane de oameni din întreaga lume. Interesant este însă că studiile sugerează că există o legătură între inflamația cronică și anxietate și depresie. Multe cercetări au arătat că acizii grași Omega-3 din uleiul din ficat de Cod pot reduce inflamația și astfel pot reduce simptomele de anxietate și depresie. Un studiu amplu care a inclus 21835 de persoane a arătat că persoanele care au luat ulei din ficat de Cod în mod regulat au avut mai puține simptome de depresie și anxietate. Mai mult, unele studii au găsit o legătură între creșterea nivelului sanguin de vitamina D și o reducere a simptomelor de depresie, prin faptul că vitamina D se poate lega de receptorii din creier și poate stimula eliberarea de hormoni care îmbunătățesc starea de spirit, cum ar fi serotonina.

De asemenea, uleiul din ficat de Cod este o sursă bogată de acid docosahexaenoic (sau DHA), fiind unul dintre acizii grași polinesaturați Omega-3. Cercetările au demonstrat că acidul DHA îmbunătățește funcția cognitivă și poate proteja împotriva bolii Alzheimer și a demenței.

8. Poate ajuta la vindecarea ulcerelor stomacale și intestinale, dar și la regenerarea membranelor și țesuturilor, a pielii, unghiilor și părului.

Ulcerele sunt mici rupturi la nivelul mucoasei stomacului sau intestinului. Acestea pot provoca simptome de greață, dureri abdominale superioare și disconfort, fiind adesea cauzate de infecții bacteriene, fumat, utilizarea excesivă a medicamentelor antiinflamatoare sau din prea multă aciditate în stomac. Într-un studiu pe animale, cercetătorii au descoperit că uleiul din ficat de Cod a ajutat la vindecarea ulcerelor atât din stomac, cât și din intestin prin reducerea inflamației și regenerarea mucoasei.

9.Are proprietăți anticanceroase.

Uleiul din ficat de Cod este o armă puternică în lupta împotriva cancerului. Nu numai că prezintă proprietăți antiinflamatorii, care ajută la prevenirea dezvoltării celulelor canceroase, dar poate fi folosit și pentru a trata cancerul. Tumorile canceroase trebuie să creeze noi vase de sânge pentru a crește, un proces numit angiogeneză. Uleiul din ficat de Cod previne angiogeneza și perturbă reproducerea celulelor canceroase, interferând cu dezvoltarea tumorii.

10.Contribuie la prevenirea sclerozei multiple.

Nivelurile scăzute de vitamina D contribuie la declanșarea sclerozei multiple (SM). În urma unui studiu amplu, s-a constatat că persoanele care au consumat ulei din ficat de Cod în timpul adolescenței au un risc mai scăzut de a dezvolta SM la maturitate.

11. Combate infertilitatea.

Acizii grași Omega-3 din uleiul din ficat de Cod s-au dovedit a ajuta la fertilitate prin reglarea hormonală, creșterea producției sănătoase de mucus cervical, promovarea ovulației regulate, scăderea problemelor inflamatorii de fertilitate, cum ar fi endometrioza, fibromul uterin, chisturile ovariene, reducerea menstruației dureroase cunoscute sub numele de dismenoree, îmbunătățirea calității uterului prin creșterea fluxului sanguin către organele de reproducere, și prin dezvoltarea producției adecvate de spermă.

12. Protejează împotriva diabetului.

Suplimentarea cu ulei din ficat de cod în timpul sarcinii protejează copiii de dezvoltarea diabetului de tip 1, sugerează o echipă de cercetare, pe baza unui studiu publicat în iunie 2000. Acest studiu de caz a fost realizat în Norvegia, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că acizii grași Omega-3 și vitamina D din uleiul din ficat de Cod au efecte protectoare împotriva dezvoltării diabetului de tip 1. Într-un alt studiu care a implicat subiecți de animale, tratamentul diabetului zaharat cu ulei din ficat de Cod a ajutat la controlul nivelului de glucoză, potrivit unui studiu publicat în decembrie 2002.

Deoarece diabetul zaharat este adesea asociat cu colesterol ridicat și excesul de greutate, se pare că uleiul din ficat de Cod poate ajuta atât la metabolismul grăsimilor, cât și la controlul glucozei la diabetici.

Riscuri potențiale ale utilizării uleiului din ficat de Cod.

Există câteva riscuri minore asociate cu utilizarea îndelungată a uleiul din ficat de Cod:

  • Preocupări legate de sarcină.

Uleiul din ficat de Cod poate ajuta femeile însărcinate să obțină cantități adecvate de vitamina D. Cu toate acestea, unii experți au avertizat împotriva luării suplimentelor de ulei de ficat de Cod în timpul sarcinii, deoarece nivelurile ridicate de vitamina A pot dăuna fătului.

  • Interacțiuni medicamentoase.

Evitați uleiul din ficat de Cod dacă utilizați medicamente anticoagulante precum Warfarina, deoarece poate crește efectul de subțiere a sângelui, provocând astfel sângerări externe sau chiar hemoragii interne.

Vă recomandăm produsul nostru Super Cod Liver Oil, 1100 mg, 90 cps, care este o sursă naturală  de vitamine pentru menținerea sănătății doar printr-o capsulă pe zi. Produsul nostru folosește un proces avansat de distilare moleculară pentru a proteja puritatea uleiului și pentru a elimina orice posibilă contaminare chimică.

Referințe:

https://naturalfactors.com/en-ca/product/super-cod-liver-oil/

https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-cod-liver-oil

https://healthfully.com/cod-liver-oil-and-diabetes-6597252.html

https://natural-fertility-info.com/cod-liver-oil-essential-for-healthy-fertility-and-pregnancy.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *