Ce este Seleniul?
Seleniul este unul dintre cele șapte minerale esențiale de care corpul tău are nevoie pentru a rămâne sănătos și pentru a funcționa bine. În tabelul periodic al lui Mendeleev, are simbolul chimic Se și are un număr atomic de 34. Este un nemetal reactiv care se găsește în sol și în mod natural în apă, și în unele alimente și suplimente. Cunoscut ca un oligoelement, seleniul influențează funcțiile vitale din organism, inclusiv imunitatea, sinteza ADN-ului și protecția împotriva stresului oxidativ. Seleniul aduce beneficii sănătății în lupta împotriva bolilor și la furnizarea de energie, fiind un antioxidant vital a cărui funcție principală este de a inhiba oxidarea grăsimilor.
10 beneficii ale Seleniului:
- Susține sistemul imunitar. Protejează sistemul imunitar prin prevenirea formării radicalilor liberi care pot deteriora organismul și păstrează elasticitatea țesuturilor care devin mai rigide odată cu îmbătrânirea. De asemenea, seleniul ajută la combaterea infecțiilor și la prevenirea bolilor. Unele afecțiuni cum ar fi HIV, boala Crohn și altele, sunt asociate cu niveluri scăzute de seleniu.
- Ajută la transformarea alimentelor în energie. Concentrația de seleniu este mai mare în glanda tiroidă decât în orice alt organ din organism și s-a dovedit că joacă un rol magistral în activitatea glandei tiroide. Seleniu contribuie la sinteza și metabolismul hormonilor tiroidieni (procesul de transformare a alimentelor în energie). Obținerea energiei din alimente este un proces esențial la care iau parte toate celulele corpului.
- Menține părul și unghiile sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că acest nutrient sprijină reglarea iodului, de care tiroida ta are nevoie. Tiroida este cea care este responsabilă pentru creșterea părului și a unghiilor.
- Protejează ADN-ul de oxidare. Seleniul este un antioxidant puternic care ajută la reducerea numărului de radicali liberi prin neutralizarea acestora, protejând celulele împotriva stresului oxidativ. Seleniul este un factor important în menținerea celulelor și țesuturilor corpului sănătoase și oferă antioxidanți pentru menținerea sănătății bune.
- Reduce inflamația. Selenoproteinele ajută la prevenirea oxidării lipidelor, reducând inflamația și împiedicând agregarea trombocitelor.
- Seleniul ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare sau decese asociate cu bolile cardiovasculare. Seleniul este necesar pentru producerea de prostaglandine – substanțe care afectează tensiunea arterială și lucrează îndeaproape cu vitamina E pentru a susține sănătatea cardiovasculară, prevenind oxidarea colesterolului LDL („rău”) și încetinind îmbătrânirea și întărirea arterelor.
- Seleniul este important pentru formarea de anticorpi, legarea metalelor toxice cum ar fi mercurul, metabolismul aminoacizilor și promovarea creșterii normale a corpului.
- Ajută în procesul de spermatogeneză, prevenind infertilitatea. Seleniul ajută la maturizarea spermatozoizilor din organele reproducătoare masculine, protejându-i de daune sau mutații în timpul dezvoltării acestora.
- Recomandat vârstnicilor. Concentrațiile serice de seleniu scad odată cu înaintarea în vârstă. Concentrațiile deficitare de nutrienți ar putea fi asociate cu scăderea funcției creierului odată cu îmbătrânirea. Seleniul este un antioxidant vital cu proprietăți care pot încetini îmbătrânirea și deteriorarea țesuturilor.
- Oferă o mai mare protecție pielii împotriva daunelor UV.
Cât Seleniu ar trebui luat pe zi?
Cât de mult seleniu ar trebui să luați pe zi depinde de vârsta și de alți factori, precum sarcina. Pentru a vedea beneficiile seleniului, trebuie să vă asigurați că respectați valorile nutriționale de referință.
- Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani, doza recomandată de seleniu poate fi de până la 15 μg, în timp ce copiilor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani li se recomandă să ia 55 μg pe zi.
- Pentru adulți (18 ani și peste), aportul recomandat pe zi este de 70 μg pe zi. Limita superioară este de 300 μg pe zi.
6 simptome ale deficitului de Seleniu:
- Slăbiciune musculară, care este, de asemenea, un semn al deficitului de vitamina D3.
- Oboseala, care este, de asemenea, un semn al deficitului de fier.
- Sistem imunitar slăbit, care este, de asemenea, un semn al deficitului de vitamina E.
- Infertilitate.
- Ceață mentală.
- Pierderea părului.
Identificarea acestor semne vă poate ajuta să remediați nivelurile scăzute de nutrienți. Consultați-vă întotdeauna medicul dacă credeți că aveți semne de deficiență de Seleniu și înainte de a lua suplimente.
10 surse de Seleniu:
- Suplimente cu seleniu.
- Nuci braziliene și nuci.
- Fructe de mare și pește.
- Organe de vită.
- Carne de vită.
- Cereale.
- Lactate.
- Pâine.
- Păsări de curte.
- Ouă.
Care sunt riscurile consumului de Seleniu?
Luat în doze normale, seleniul nu are, de obicei, efecte secundare. O supradoză de seleniu poate provoca respirație urât mirositoare, febră și greață, precum și probleme cu ficatul, rinichii și inima și alte simptome.
Seleniul poate interacționa, de asemenea, cu alte medicamente și suplimente, cum ar fi unele antiacide, medicamente pentru chimioterapie, corticosteroizi, niacinamidă, medicamente cu statine care scad colesterolul și pilulele contraceptive.
Persoanele cu risc crescut de cancer de piele nu ar trebui să ia seleniu, conform studiilor recente.
Vă recomandăm produsul nostru – Selenium – 200 mcg – 90 tablete un supliment mineral pentru menținerea celulelor sănătoase si a sănătății.
Referințe:
https://naturalfactors.com/en-ca/product/selenium-3/
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/supplement-guide-selenium
https://betteryou.com/blogs/health-hub/selenium-benefits