Vitamina B12

vitamina b12 un supliment esential pentru vegetarieni si vegani
vitamina b12

Beneficiile vitaminei B12:

            Celulele roșii, cunoscute și sub denumirea de globule roșii, hematii sau eritrocite (din grecescul erythros = „roșu”), sunt cel mai comun tip de celule sanguine și principalul mijloc de furnizare a oxigenului (O2) către țesuturi și organe prin fluxul sanguin din sistemul circulator. Vitamina B12 joacă un rol cheie în formarea hemoglobinei, care este de o importanță capitală pentru sănătate, deoarece întregul organism are nevoie de oxigen pentru a susține viața. Vitamina B12 este esențială, deoarece organismul nu o poate produce în mod endogen. De aceea, pentru cei cu deficit, suplimentarea dietei cu vitamina B12 este primordială. Vitamina B12 sau metilcobalamina este, de asemenea, un puternic agent de detoxifiere printr-un proces cunoscut sub numele de „metilare” (proces de fixare a unei grupări metil pe o moleculă), care este probabil unul dintre cele mai critice procese din organism. Vitamina B12 prin funcțiile sale, ajută la sănătatea fiecărei celule din organism, la metabolismul fierului, sinteza vitaminei C, contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos, protejează ficatul etc.

            Există multe concepții greșite în privința vitaminei B12. Așadar, pentru a clarifica orice confuzie, mai ales pentru vegani și vegetarieni, niciun aliment de proveniență vegetală nu poate furniza organismului cantitatea de vitamina B12 de care are nevoie, nici măcar spirulina. Chiar dacă această algă conține vitamina B12, aceasta nu este asimilată în întregime de organism. Vitamina B12 este de fapt produsă din fermentarea plantelor de către bacterii, de exemplu, în stomacul animalelor rumegătoare. De asemenea, este produsă în scaunele anumitor ierbivore coprofage (cum ar fi iepurii care își mănâncă propriile excremente pentru a obține substanțe nutritive care nu sunt furnizate direct de digestia lor). Așadar, nici noi, nu putem produce vitamina B12 consumând plante. De aceea vegetarienii trebuie să suplimenteze alimentația lor cu vitamina B12. Și pentru a fi potrivit pentru vegani trebuie să fie produs din fermentație bacteriană. Microbiomul nostru este alcătuit din trilioane de bacterii care oferă o simfonie de funcții importante, care mențin un tract digestiv sănătos. Unele dintre aceste funcții sunt strâns legate si de producerea vitaminei B12 prin fermentarea alimentelor.

            Doza zilnică recomandată de vitamina B12 este de 2,5 micrograme, adică 500 g de păsăre de curte gătită, 200 g de friptură, 50 g de ton, 15 g de macrou sau 200 g de ouă.

Cauzele deficitului de vitamina B12:

  • Odată cu înaintarea în vârstă, poate deveni mai greu de asimilat vitamina B12 de către organism.
  • Dacă ați avut o intervenție chirurgicală pentru micșorarea stomacului, sunteți predispus la pierderea vitaminei B12.
  • Dacă suferiți de gastrită atrofică, în care mucoasa stomacului s-a subțiat.
  • Anemia pernicioasă, care îngreunează absorbția vitaminei B12.
  • Afecțiuni care vă afectează intestinul subțire, cum ar fi boala Crohn, boala celiacă, sau paraziții intestinali.
  • Consumul excesiv de alcool poate îngreuna organismul să absoarbă nutrienți.
  • Tulburări ale sistemului imunitar, cum ar fi boala Graves sau lupusul.
  • Utilizarea medicamentelor care interferează cu absorbția vitaminei B12, cum ar fi esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec OTC), pantoprazol (Protonix) și rabeprazol (Aciphex), cimetidina (Tagamet) și famotidină (Pepcid AC); și anumite medicamente pentru diabet, cum ar fi metformin (Glucophage).
  • Dieta vegană sau sunteți vegetarian care nu mănâncă suficiente ouă sau produse lactate pentru a satisface nevoile Dvs. de vitamina B12.
  • Femeile însărcinate care urmează o dietă vegană sau vegetariană ar trebui să discute cu un specialist de sănătate pentru a obține suficientă vitamina B12 pentru a-și menține copilul sănătos și după naștere, deoarece fără suficientă vitamina B12, bebelușul ar putea avea întârzieri în dezvoltare.

Simptomele deficitului de vitamina B12:

  • Anemie.
  • Glosita (limba umflată și inflamată).
  • Slăbiciune, oboseală sau amețeală.
  • Palpitații ale inimii și dificultăți de respirație.
  • Piele palidă și pierderea vederii.
  • Furnicături, slăbiciune musculară și probleme la mers.
  • Depresie, pierderea memoriei, demență sau schimbările comportamentale.

Prevenție și tratamente:

            Majoritatea oamenilor pot preveni deficiența de vitamina B12 mâncând suficientă carne, fructe de mare, produse lactate și ouă sau cereale îmbogățite cu vitamina B12, însă stresul, factorii sociali și de mediu ne influențează direct obiceiurile alimentare și modul de viață, compromițându-ne sănătatea. De aceea, suplimentarea dietei zilnice cu vitamina B12 este vitală.

Va recomandăm produsul nostru – Vitamina B12, metilcobalamină forte – 1000 mcg – 60 capsule cu adaos de proteină vegetală de la Provita Nutrition. Adaosul de concentrat proteic de orez ajută la biodisponibilitate și la asimilarea mai rapidă a vitaminei B12.

Referințe:

https://provita-nutrition.ca/products/bioactive-b12-pro?_pos=1&_sid=c326c3fa9&_ss=r

https://www.supersmart.com/en/blog/strengthening-organism/which-supplements-should-vegetarians-vegans-take-s433#vitamin-b12-an-essential-supplement-for-vegetarians-vegans

https://www.webmd.com/diet/vitamin-b12-deficiency-symptoms-causes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *